Чому першу неділю після Христового Воскресення називаємо «Провідною»?

Насправді, неділя після Христового Воскресення має різні назви, кожна з яких має своє значення та зміст, проте не змінюється зміст та богослов’я самого празника, який є завершенням торжеств світлої седмиці. Темою богослужень цього празника, як і седмиці, що наступає після нього, є євангельська подія, що описує появу Ісуса Христа восьмого дня після Воскресення та зворушливе навернення і визнання віри святого апостола Томи. Тому й маємо першу назву цієї неділі –

➡️ Неділя Томина - від події у святому Євангелії, де говориться про зустріч апостола Томи з воскреслим Христом. ➡️ Неділя Антипасхи - з грецької означає «замість Пасхи», бо для перших християн вона була наче повторенням празника Пасхи. ➡️ Неділя Нова (або Оновлення) - бо вона перша після Пасхи і в ній наче оновлялося празнування Пасхи. Цього дня Ісус Христос своєю появою обновив для апостолів радість свого Воскресення. «У цей день, - каже синаксар Томиної неділі, - в другу неділю по Пасці, празнуємо оновлення Христового Воскресення і святого апостола Томи діткнення». ➡️ Неділя Біла (або «в білому») - колись новоохрещені, прийнявши хрещення у Велику суботу, упродовж цілого Світлого тижня ходили в білих одежах, а в неділю Томину при осібній церемонії ці одежі скидали. Західна Церква до сьогодні називає цю неділю «неділя в білому». І нарешті ➡️ Неділя Провідна - деякі автори виводять цю назву від того, що ця неділя проводить і продовжує празник Пасхи. У нашого народу був звичай у Томину неділю організовувати проводи, тобто поминання померлих, осібною трапезою та молінням за душі померлих на цвинтарі. "Увірування Томи" Глафіра Щербак, Кафедра Сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв


Останні пости

Дивитися всі